25 Ağustos 2012 Cumartesi

SPOR ÖNCESİNDE VE SIRASINDA NE YEMELİ




Bisiklete binmek, yüzme, koşu gibi sporlar yapıyorsanız, vücudunuz önce karbonhidratı kullanmaya başlar. Süre arttıkça vücudunuz yağ yakmaya başlar. Ağırlık kaldırma veya push-up'lar gibi çok güç harcamanız gereken hareketler yaptığınızda vücudunuz öncelikle glikojen formundaki karbonhidratları yakar. Bu hareketler kaslarınızda birikmiş karbonhidratın çoğunu kullanır. Şimdi antrenmanlar sırasında neler olduğunu biliyorsunuz, sıra ne yeyip içmeniz gerektiğinde.


Öncesinde

Karbonhidrat yiyin
İster aerobik ister güç gerektiren hareketler yapın tam tahıllı ekmek, pirinç, sebze, meyve gibi kompleks karbonhidratlar  sizin için en iyi enerji kaynağıdır.

1 saat öncesinde az bir öğün yiyin

Antrenmandan 30-60 dakika önce, küçük ve çabuk sindirilebilen kompleks karbonhidrat yeyin. Böylece daha uzun süre ve daha zor aletlerde çalışabilirsiniz ve şekeriniz düşmez.

Şekeri atın

Antrenmandan 60 dakika öncesinde Paket şeker gibi basit şekerlerden kaçının, bunlar antrenman sırasında şekerinizi düşmesine sebep olabilir.

Su için

Çoğu insanlar egzersiz yaparken yeteri kadar su içmiyorlar. İyi fiziksel performans göstermek, sakatlıkla savaşmak ve vücut ısısının normal değerde kalması için su gerekli ve kritik bir besindir. Antrenmandan 1-2 saat önce fazla miktarda su için ve vücudunuzdaki su miktarının artması ve idrar çıkarmak için yeterli zaman tanıyın.

Spor esnasında:

Her 15-30 dakikada bir 3-6 bardak su için

Ekstra bir destekleyici alın

Uzayan kuvvet antrenmanlarındaki (1,5 saat), spor içecekleri faydalı olabilir. Çoğu spor içeceği basit karbonhidrattan (şeker) ve elektrolitten oluşur. İçinde en fazla  %10 karbonhidrat olan içecekler kana hızlıca karışıp ve glikozu aktif kaslara ulaştırır ve dayanıklılığı da arttırır. Fakat içinde %10'dan daha fazla karbonhidrat bulunduran içecekler(meyve suyu, soda) kramplara, mide bulantısına ve çok idrara çıkmaya sebep olur. Egzersiz sırasında bunu engelleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder